Pleje og vedligehold

Pleje af teak havemøbler – Læs hvordan her.

Pleje af teak havemøbler i grade A er nemt – Havemøbler i kerneteak er nemlig den højeste kvalitet af have- og terrassemøbler der findes. Teak er altså nem at vedligeholde og har en enorm lang holdbarhed, hvis man vælger teak i høj kvalitet.

Teak træ har en række kvaliteter der gør det især egnet til det hårde klima her mod nord, idet træet er enorm hårdt og meget olieholdigt. Det gør træet modstandsdygtigt over for råd mv. Det naturlige høje indhold af olie i kerne teak forhindrer også vand og fugt i at trække ind i træet og derfor benyttes teak som bekendt også på både og skibe.

Kerne teak har en flot honninggylden farve som over tid vil patinere flot og sølvgråt op. Den ændring er kun kosmetisk og har ingen effekt på holdbarheden af dine havemøbler – mange synes faktisk at det er en flot og ønsket effekt. Teak træ arbejder meget lidt i forhold til andre træsorter, men mindre sprækker kan forekomme i træets øverste lag. Dette har ej heller ikke nogen negativ effekt på holdbarheden.

Alt træ der opbevares udendørs, kan blive angrebet af alger og lignende. Især hvis træet ikke tørrer ud med jævne mellemrum. Sorte pletter eller plamager kan opstå. Dette betyder intet for holdbarheden af dine havemøbler – men ønsker du at fjerne belægningerne, kan du læse hvordan herunder.

Skal mine teak havemøbler behandles med olie?

Pleje af teak havemøbler – hos Anker anbefaler ikke at oliere dine havemøbler. En oliebehandling har først og fremmest den virkning at træets naturlige glød bibeholdes, men det har kun en tidsbegrænset effekt og gør desuden dine teakmøbler ”afhængige” af regelmæssige behandlinger. I tillæg synes vi, at den flotte sølvgrå patina som ægte teak vil opnå er både flot og klassisk for teaktræ i god kvalitet.

Hvis du er uheldig med en oliebehandling kan man faktisk også øge risiko for at fjerne træets naturlige evne til at ånde hvilket mindsker træets naturlige modstandsdygtighed mod mug og pletter mv.

Havemøbler i teak kan dog med fordel renses fra tid til anden. Vi benytter oftest en mild brun sæbe eller sæbespåner, der også har den virkning at især bordplader lukkes lidt i overfladen og ikke tager så let imod fedtpletter og den slags. Lav en mild sæbeblanding og brug en blød børste til havemøblerne. Du skal ikke være bange for at tage fat, men overfladen kan blive en smule mere ru hvis du går hårdt til værks. Dette kan slibes med fint sandpapir ved behov. Den øverste patinering kan forsvinde en smule ved vask, men den kommer hurtigt igen. En årlig behandling er rigeligt – og du kan med fordel gøre dette om foråret inden sommersæsonen tager fat. Brug børsten i årernes retning og skyl efter med vand.
Der findes også en række forskellige produkter til teak rens, der også virker fint og har en udførlig beskrivelse til hvordan det anvendes.

Har du mindre pletter du ønsker at fjerne kan du bruge ovenstående metode, men du kan også bruge fint sandpapir hvis du har vin og kaffe pletter – området vil hurtigt patinere op og træet tager ikke skade.

Opbevaring – kan mine teak havemøbler stå ude året rundt?

Det korte svar er ja! Havemøbler i teak fra Anker kan sagtens tåle det ekstreme nordiske klima – men opbevarer du dine havemøbler udendørs året rundt, trænger det nok til en ekstra kærlig hånd når foråret kommer. Man bør undgå at sætte teaktræshavemøbler ind i stuetemperatur.

God fornøjelse med dine havemøbler fra Anker. Du har foretaget et godt valg. Vi producerer udelukkende bæredygtige havemøbler i kerneteak i bedste kvalitet og hele produktionen er FLEGT og SVLK certificeret. Hav en dejlig sommer!

Se alle vores teak havemøbler HER